Dayo putea incepe anul scolar si era nevoit sa mai stea un an in tara straina, pe cheltuiala lui.

Dayo nu intelegea de ce statul roman ii propunea sa se intoarca in tara lui (evident, pe cheltuiala lui) si sa revina in anul urmator. Ne povestea cum a strans cu mari sacrificii banii de care avea nevoie pentru master, taxa de scolarizare pentru studenti straini. Taxa o platise deja, si statul roman nu-i dadea nici o garantie ca daca se intoarce in Nigeria, isi va recupera banii. Nu putea sa stea un an in Romania, fara o sursa de venit, si nu-si putea permite sa se intoarca in Nigeria, si sa revina in anul urmator, costurile erau prea mari.

Dayo nu stia ce sa faca, asa ca ajunge sa caute sprijin la ce-i pe care-i cunoaste, prieteni cunoscuti peste noapte. Era din ce in ce mai uimit sa vada ca oameni in jurul lui sunt sensibili la problema lui si incearca sa-l ajute, in timp ce din partea sistemului birocratic romanesc, nu primeste nici un raspuns concret. Ajunge sa se plimbe prin tara, de la cunoscut la cunoscut dar din ce in ce mai dezorientat.

In scurta lui sedere in Baia Mare, ne povesteste despre Nigeria, despre societatea nigeriana. Ne plimbam cu el prin oras, care e plin de afise cu presedintele Romaniei. Ne intreaba cine este, ii explicam. Parlamentul tocmai incearca sa-l schimbe, e referendum. Dayo vede peste tot lupta politica impotriva presedintelui si nu intelege ce se intampla. Ne spune ca acolo, in Nigeria, republica prezidentiala, presedintele este cel mai respectat om din stat. Nici nu se pune problema ca cineva sa vrea sa-l schimbe. Se apleaca pe strada si culege un fluturas pro-presedinte. Ne pune sa-i traducem ce scrie pe el, si care este povestea sloganurilor. Este din ce in ce mai uimit cand intelege ce se intampla. Nu intelege de ce presedintele unei republici poate intra in conflict cu… cu cine?

Dayo este din ce in ce mai disperat si presat de timp, in cateva saptamani sederea lui in Romania devine ilegala, ar dori sa se intoarca in Nigeria, si pentru aceasta are nevoie de bani. De banii lui pe care i-a platit statului roman ca sa poate face scoala, stat care a “omis, din greseala”, sa-l recunoasca drept student, stat care refuza sa-i inapoieze banii. Se intoarce din nou la Cluj, incercand sa ajunga la o solutie convenabila si legala.

In ultimele saptamani, ajunge cu prietenii la FanFest la Rosia Montana, unde se urca pe un stalp de transport al energiei electrice si vrea sa se sinucida. Este internat pentru o zi in spital, nimeni nu-l intreaba de ce a ajuns sa faca un asemenea gest, este externat. Doar e Romania, ce se poate face pentru un strain nigerian?

Se intoarce la Cluj si nu mai rezista. Sederea lui in Romania este ilegala, statul roman nu ii poate da banii inapoi, nu are nici o posibilitate sa se intoarca acasa.

Sare de la etajul 9 al unui bloc.
http://secure.hospitalityclub.org/hc/travel.php?cid=manzonia4real


presa romana:

http://www.9am.ro/stiri-revista-presei/2007-08-30/un-nigerian-s-a-sinucis-la-cluj.html
http://www.romanialibera.ro/a104835/un-nigerian-s-a-sinucis-la-cluj.html